HTML

Senki meg nem mondja

Minden ami az agyamat irritálja.

Friss topikok

  • laci0011: @Kara Kum: Rosszul látod a helyzetet,ellenzékben szabad gondolkodni,kormányon szolgálni kell a gaz... (2011.11.26. 21:36) Kis magyar (adó)matek
  • laci0011: A rendszerváltók elsőre tökéletes demokráciát alkottak,csak rólunk feledkeztek el nagyon,annyira f... (2011.11.26. 21:29) Krízis
  • pj02: "el tudja képzelni hogy Szlovákia szó nélkül fogja hagyni, hogy a szlovák autók tömegét elkezdik m... (2011.05.26. 10:04) Rogán öngólja
  • Müller őrmester: Véleményem szerint, az lett volna a jó megoldás, ha az önkéntes nyugdíjpénztárakat hagyták volna c... (2010.12.05. 10:57) Visszalépjek, vagy maradjak magánnyugdíj pénztár tag
  • Jurganov: nyilván nem :) a fidesz ua mint az mszp (2010.04.20. 07:29) Nem hiszek a győztes Fidesznek

Linkblog

Svéd modell?

2010.01.25. 09:03 anti_troll (törölt)

 

Elkezdődött a kampány. Jó magyar szokás szerint, tökéletesen lényegtelen kérdésben megy a fingreszelés.
A nyugdíjasok szavazatai létfontosságúak, ez látszik, mégis olyan átlátszóan veszekedik a két legnagyobb párt, hogy az már fáj.
 
 
Mi is ez a svéd modell PONTOSAN? Nem tudom, és gyanítom, hogy nem tudja sem az mszp, sem a fidesz. Meg merem kockáztatni, nem is érdekel senkit.
 
A mellébeszélés, a populista semmitmondó duma elsődleges, a lényeg lényegtelen.
 
70 év lesz a nyugdíj korhatár, ijesztget az egyik, 20%-al csökken a frissnyugdíjasok ellátmánya, riogat a másik. Feltételezik, hogy a nyugdíjasok annyira debilek, hogy eszükbe se jut, hogy ezek a dolgok őket már egyáltalán nem érintik, nem is érinthetik.
 
Miért is felejtik el ennek a kutyakomédiának a szereplői közölni ezt az aprócska tényt?
 
A média felelőssége megkérdőjelezhetetlen, lényegi, elevenbe vágó kérdésekre hiába várna bárki is.
 
Ez vonatkozik minden más témára is, különösen most, a kampány időszakában:
 
 A fidesztől meg lehetne kérdezni, milyen konkrét elemei vannak sehol sem olvasható programjának, az mszp-t is lehetne kérdezgetni, vajon miért is hazudtak végig 8 évet, miért tettek úgy mintha kormányoztak volna, általában hogy is állunk az általános szabadságjogok tiszteletben tartásával, stb.
 
Lehet, hogy minden megmondó, és megkérdő ember valamelyik oldal zsebében van?
 
Így már érteném, és remélhetőleg eljön az idő, amikor minden választópolgár érteni fogja, a nyugdíjasok is.

Mai hír:

Mindkét fél aláírásgyűjtésbe kezd......

Valaki tud egy olyan problémát, amit sikerült pusztán aláírásgyűjtéssel megoldani?

Mit lehet kezdeni ezekkel az ívekkel?

Szerintem csak egy dolgot, de azt is csak akkor, ha elég puha az ív....

51 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://senkinemmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr821699822

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz megint megvédi a nyugdíjasokat a nyugdíjemeléstől 2010.01.25. 18:33:41

Orbánék 1998-ban is a nyugdíjak reálértékének megvédését ígérték. Így az akkor bevezetett (svájci) modellel a gazdasági növekedés éveiben kevésbé kellett emelni a nyugdíjakat. A Fidesz most ismét a reálérték megőrzését ígérik. Már amikor el akarja tere...

Trackback: Nyugdíjügyek: reform vagy bukás 2010.01.25. 15:28:31

„Az egyre gyarapodó számú nyugdíjas szavazatait megnyerni kívánó politikai gesztusok rendre felülírják a nyugdíjrendszer átalakításának égető szükségességét.” ( Bokros Lajos, közgazdász professzor dolgozata, 34. oldal;-]] ) Itt van ez a plakátf…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.25. 13:22:08

Azt hiszem, ez a cikk is elég semmitmondó volt ahoz, hogy rögtön a következő postban ostorozhatod is magad.

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.01.25. 13:45:15

Van egy kérdésem: egy szőke svéd modellt nem kérhetnék, szerény személyemnek??? Kedves mszp...

SiKom 2010.01.25. 13:55:31

A leszebb az volt, amikor a KlubRádióba betelefonált egy svédországban élő, magyarul beszélő nő, hogy ő nem érti mi a gond, a svédek általában 63 éves korukban nyugdíjba mennek... milyen 70 évről van itt szó?

c 2010.01.25. 13:59:59

A jelenlegi nyugdíjrendszer egy piramisjáték.
Össze fog omlani. Aki a végére kerül az szopni fog.
Mire én nyúger lennék lesz 1 millió dolgozó meg 5 millió nyugdíjas. Szerinted?

SiKom 2010.01.25. 14:02:29

@c:
"A jelenlegi nyugdíjrendszer egy piramisjáték.
Össze fog omlani."

DehátazMSZP azt mondja, hogy nincs semmi baj a nyugdíjrendszerrel, úgy jó, ahogy most van!

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2010.01.25. 14:39:32

Az UP írta ezt meg jól a múlt héten: kéne egy olyan törvényt hozni, hogy a politikus nem veheti a szájára a nygdíj és a nyugdíjas szavakat. (Érstd aki ezzel kampányol, arra ne szavazzon senki rajtuk kívül.)

Még, hogy a nyugdíjasok nem olyan hülyék... dehogy nem! Sőt, nem csak ők, hanem a választók többsége is. Össze fog dőlni a rendszer, ahogy C mondja, ezt normális cikkben elég jól kielemezte (az összes problémával együtt) a portfolión egy közgadász PhD. A zindex is lehozta. Tudjuk mindannyian.

Az ezzel kampányoló pártok meg iszonyú sunyik és számítók, a jövőnkkel játszanak, amikor szavazatokat esznek a jelenben. De m vagyunk a hülyék, mert eladjuk nekik. Nem tydom mi a svéd modell, a nyugdíj szónál automatikusan lekapcsol a fülem, de az MSZP reakciójából úgy tűnik, hogy most a fidesz menne realistább irányba. Az a fidesz, aki amikor szóbakerült a svájci idexálás eltörlése, akkor hihetetlen hisztit csapott, hogy eeeveszik a nyugdíjt (-> South Park...). Akkor a ezemberekről volt szó, akik végigdolgozták az életüket, szegények. Mint ha nem arról szólna az élet, hogy végig kell dolgozni és mintha nem lenne 1.5 milló nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjas (lásd a fent emlegetett portfoliós cikket...)

Vagyis akkor a fidesz a másik irányba kapálózott. Igen, elvileg az MSZP is, gyakorlatilag azzal a Bajnaiék próbálkoztak, akiket az MSZP csak jobb híján megtűrt, mint Bokrost. Nem ilyen tökös gyerekek azok sem.

Hát akkor most hogy is van ez? Kimondják, hogy nyugdíj és a sok idióta választó egyből görcsbe rándul? És nem csak a nyugdíjasok. És a jelenlegi dolgozó réteg a jelenlegi nyugdíjasok miat aggódik, de nem együttérzésből, hanem azért, mert olyan hülye, hogy nem érti, hogy nem, hogy nem garancia a mostani nyuggerek jól tartása a mi gondtalan nyugíjas éveinkre, hanem épp ellenkezőleg. Nem lelkiismeretlen vagyok amikor ezt írom, de hát van egy ellenérdekeltség, ez tény. Ilyenkor kompromisszumot szokás kötni, nem meg a saját érdekeinket fel nem ismerve üvöltözni saját magunk ellen.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.01.25. 15:01:07

Minden realitás érzéküket elvesztették.

A fidesz is, és ez azért szomorú, mert vlsz ők fognak kormányozni a következő 4 évben....

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.01.25. 15:09:29

A svéd modell a következőt jelenti: nyugdíjba mész itthon, ha szerencséd van, akkor lesz kis megtakarított pénzed, azt elvered dolcsevitába, aztán kimész Svédbe és ott elkövetsz pl többrendbeli fegyveres rablást. Ezért kapsz jó pár évet, azt ott leülöd a kényelmes börtönben, ha szerencséd van, köben megdöglesz. Ha nincs, akkor kezded előről, dolcsevita nélkül.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.01.25. 15:14:52

A svéd modell a következőt jelenti: nyugdíjba mész itthon, ha szerencséd van, akkor lesz kis megtakarított pénzed, azt elvered dolcsevitába, aztán kimész Svédbe és ott elkövetsz pl többrendbeli fegyveres rablást. Ezért kapsz jó pár évet, azt ott leülöd a kényelmes börtönben, ha szerencséd van, köben megdöglesz. Ha nincs, akkor kezded előről, dolcsevita nélkül.

Kis Hableány 2010.01.25. 15:20:15

@c: 20 év.Vajon melyik szavazóréteget fogják majd megcélozni az okkori pártok?

De az is lehet hogy 20 év sem kell ehhez.

Anselmo 2010.01.25. 15:53:14

@anti_troll: Dehogy veszítették el a realitásérzéküket! Nagyon is reálisan látják, ki mire és miért fog szavazni. Csak azt monják, amit hallani akarunk.

Mentolosmájkrém 2010.01.25. 15:54:13

Az is a sved modell, hogy alkalomadtan, vagyis most, a valsagra hivatkozva esetleg azt mondja az allambacsi, hogy akkor mostantol ennyivel kevesebb a nyugdij, mert most nincs keret többre.
Anyos, apos nyugdija kb egy ezressel lett kevesebb(kb.25000Ft) ettöl az evtöl. Mondjuk, mivel Pesten költik el nem annyira erzik meg, de ha itt kellene elni, mint atlag Svensson bizony eret vagnanak magukon.
Akinek esze van itt is befizetget valami nyugdijbiztositasba, mert tudja, hogy a folkpension az ehenhalashoz sem eleg, vagy mellette lehet kuncsorogni a socialnal bidrag-ert (segely). Ezt azok teszik, akik elhittek, hogy sosem fogy el az összelopott penz a haboru utan a nagy Sverigeben es a seggere vertek minden öre-nek, amit megkerestek. Sok am itt is a proli, nagyobb volt a kommunizmus, mint valaha otthon.
Na pa, ugyis csak hanyom a falra a borsót.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.01.25. 15:58:57

@Kis Hableány:
Erről Sanyi a ló, esete jut az eszembe Az állatfarmból.

Nekünk, még aktívaknak, a nyugdíjból már csak a nyugdíjba vonulás lehetőségének ígérgetése marad.

Nem véletlenül dobták ám fel ezt a 70 évet.....
Mindegy hogy ki, de feldobták, már most lebegtetik, köztudatban tartják...

Vajon miért is?

zsoltix 2010.01.25. 16:05:24

@anti_troll: Uj cimet adtak az Indul a bakterhaznak? :)

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.25. 16:10:23

Mókás lenne ha annyira belemerülnének a hülyeségükbe ha a Jobbik lenne a kormány párt, az LMP pedig az ellenzék. Fidesz, MSZP meg nézne a kispadról :)

@anti_troll: Sanyi, a ló nem az Indul a Bakterházban volt?:)

lüke 2010.01.25. 16:15:19

emberközpontú svéd modell
etióp bérrel, albán lakással és globalizált tudással

igen :)
ezért érdemes talicskázni egy életen keresztül, nyugdíj nem jár, s a megérdemelt pihenés se,mert az nincs

zsoltix 2010.01.25. 16:16:40

@anti_troll: A bakterhazas Sanyi is jo hasonlat lehet, pl. a nyugdijkorhatar-emelesre. Addig hajtottak, mig meg nem doglott...

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.01.25. 16:22:35

@zsoltix:
Igen lehet, de az Állatfarm Bandija jobban jellemzi a mai magyar, hiszékeny, jól megvezethető polgárokat.

kvadrillio 2010.01.25. 16:35:42

Svéd fizetéssel, nőne a megtakarítási hajlandóságom !
Meg az átlagéletkorom is !!! :)

De még a várható nyugdíjam is ! :DDD

zsoltix 2010.01.25. 16:40:25

@anti_troll: Szegyellem bevallani, de Orwelltol meg csak az 1984-et olvastam:) Szerintem pont azert valasztottak a nyugdijasokat celpontnak, mert ok joreszt csak tevebol, radiobol, esetleg ujsagbol informalodnak, a legtobb ember szamara elerheto mediumokat nezik/hallgatjak. Azokban meg csak arrol ertesulnek, hogy van a Fidesz, meg az Mszp, akik a nyugdijasokert harcolnak ezerrel a masik ellen.

is 2010.01.25. 17:02:32

"vajon miért is hazudtak végig 8 évet"

melyik 8-at? 2002-2006 megvan, azt végighazudták, ez eddig 4. hol a másik 4? 2006 óta minden hiányadat megvolt, vagy jobb lett.

is 2010.01.25. 17:05:17

"Az UP írta ezt meg jól a múlt héten: kéne egy olyan törvényt hozni, hogy a politikus nem veheti a szájára a nygdíj és a nyugdíjas szavakat. (Érstd aki ezzel kampányol, arra ne szavazzon senki rajtuk kívül.)"

Miért kell erre törvény? Aki rájuk szavaz, az mind debil. Az MSZP-s is, meg a FIDESZ-es is.akarsz debil lenni? szavazz vagy az MSZP-re, vagy a FIDESZ-re? a 82% tandíjas debil után ez már csak nem fáj...

karolyist 2010.01.25. 17:09:23

1, Maximálni a nyugdíjakat a mindenkori minimálbér 2x-esében.
2, Szocializmusban ledolgozott évekért egyennyugdíj jár. Évenként 1000 Ft.

is 2010.01.25. 17:14:27

@Gerendás János: azért ezt lehet még érthetőbben:

- amíg colgozol, minden befizetésedet forintra nyilvántartják.
- bármior elmehetsz nyugdíjba, a nyugdíjbiztosító képlet alapján, amiben benne van az is, hogy hány nyugdíjas van, aki még nem murdelt meg, mond egy összeget, hogy mennyit kaphatsz. 45 évesen ez havi 2-3 ezer forintnál nem több, érdekes módon a svédek nem is igyekeznek hamar elmenni nyugdíjba
- a nyugdíjbiztosító nem gazdálkodik a te befizetéseddel, nincs államkötvény, meg részvény, meg nyereség, meg veszteség, rögtön kifizeti az éppen akkori nyugdíjasoknak. tehát 'ami befolyik, az rögtön kifolyik...'
- nincs többlet hozzárakása az államtól, ha sokan mennek el nyugdíjba, akkor egy emberre kevesebb jut, a képlet miatt.
- mivel nem gazdálkodnak a befizetéseiddel, az csak a papírra van felírva, csak arra jó, hogy a többi nyugdíjashoz képest relatíven megmondja, hogy mennyit kapsz. ténylegesen továbbra is az ahavi dolgozók valódi befizetéséből kapod a nyugdíjat. amennyi jut.

- mivel Mo-n jelenleg évi több swzázmilliárd többletet nyom a kormány a nyugdíjkasszába, ezért a nem többletes svéd modellben azonnal ennyivel kevesebbet lehet kifizetni.
- valamint ha közlik veled, hogy 62 évesen minimálbérre bejelentés után 18 ezer forintot tud fizetni a biztosító, akkor inkább eldoglozgatsz még 1-2 évet, hogy legalább 25 ezer legyen. ez a két állítás az MSZP 70 év meg 15% csökkenése mögötti adat. igaz, svédnél 15% csökkenés és 70 év. de szerintem rendben van, és az MDF ezt fel is vállalja.

rakaz 2010.01.25. 17:31:17

Az állami bürokráciát, az egészségügyet, az oktatást, meg az egész kibaszatos rendszert
megkell reformálni, mert 10év mulva a béka segge
alatt leszünk.

Guido (törölt) 2010.01.25. 17:37:57

"Feltételezik, hogy a nyugdíjasok annyira debilek..." - naná hogy feltételezik, mert tényleg debilek

CyranodeBergerac 2010.01.25. 17:45:42

Mindenki milyen kurva okos lett hirtelen, sok fiatal közgazda, akik vidáman, lelkiismeretfurdalás nélkül verték el egyetemi, főiskolai éveik alatt a mostmár nyugdíjba készülő szüleik pénzét. Azokét a szülőkét, akik emellett még (nyafogás nélkül) fizették az előző generációk nyugdíját is a tandíj és hétvégi buli cehek mellett. Most meg egyszerre teher lett az idősebb generáció. Lehet, hogy mostmár az eszkimó modell kellene: ki az öreget egy jégtáblára, azt' lökjük el. Szép kilátások. Ki a fene akart nyugdíjba menni azok közül, akiket a nagy gazdasági átalakítások lázában kirúgtak az állásaikból felkínálva a kényszernyugdíjazás lehetőségét? Vajon miért kérik most számon rajtuk, hogy nem dolgoznak? Huszonéves HR-es kis picsák nézegetik gyanakodva az 50 fölöttieket: "- Mit akar ez még az élettől? - Majd értesítjük..." Na itt a gond. Ne gondolja már bárki, hogy a jelenleg előrehozott nyugdíjban lévők jelentős része ne mondana le a nyugdíjáról, ha dolgozhatna. Csak egyszerűbb megint ellenséget kreálni házon belül. Ki a nyomorunk okozója? Nyugdíjas, cigány, zsidó... szabadon választott. Mint a kormány és az Országgyűlés.

CyranodeBergerac 2010.01.25. 17:55:18

@Guido: "Feltételezik, hogy a nyugdíjasok annyira debilek..." - naná hogy feltételezik, mert tényleg debilek"

Nos, amennyiben édesanyád és édesapád, valamint remélhetően még élő nagyszüleid is ebbe a körbe értendők, akkor némiképp egyetértek, mert úgy tűnik örökletes.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.01.25. 18:30:41

Esély nincs a nyugdíjrendszer rendbetételére. Sajnos a népesség összetétele olyan, hogy nem azok szavazatai érnek többet, akiket majd érint a dolog. A mostani nyugdíjas megvett szavazatával dől el, hogy én majd mikor megyek nyugdíjba és mennyit fogok kapni.

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.01.25. 18:33:53

@anti_troll:

Boxernek hívták azt eredetileg az Enimölfarmban, de az egyik fordítási változatban lefordították Bandira. Van egy másik is. Ott maradt Boxer.

egyittlakó (törölt) 2010.01.25. 18:53:26

@ReWriter: "A mostani nyugdíjas megvett szavazatával dől el, hogy én majd mikor megyek nyugdíjba és mennyit fogok kapni."

Az még a szerencsésebb változat lenne, mert így korábban tudnál elhúzni nyugdíjba, meg több pénzért (majd a mai fiatalok finanszírozzák). Viszont te minimum 65 éves korodban fogsz elmenni, és nem lesz 13-ik havi nyugdíj sem. Mert ugye nem gondolod komolyan, hogy Orbán Viktor bármit is vissza fog adni a szocialista vívmányokból? Ráadásul most meg a magánnyugdíj-pénztárba keserves munka árán gyűjtött pénzemet akarja államosítani, hogy legyen miből adakozni az ügyeskedőknek... Na ettől félek, hogy a jövő már elkezdődött...

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.01.25. 18:56:59

@egyittlakó: Ahogy nagyanyám mondta befőzés után: A jövő már a spájzban van! :)

5.Géza 2010.01.25. 20:52:12

A Fidesz, a nyugdíj és a svédcsavar

A Figyelő című gazdasági hetilap idei első számának címlapsztorijaként a Fidesz választások után megvalósítandó nyugdíjterveivel foglalkozott. E terveket az ellenzéki párt egyetlen hivatalos dokumentuma sem tartalmazza, létezik viszont Varga Mihály fejében, aki a párt alelnöke, frakcióvezető-helyettese és gazdasági kabinetjének vezetője.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel
Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Csiripelés Twitter-re Küldés e-mailben
Tehát a tárgyban kompetens nyilatkozó. Ha meg nem nyilatkozna, akkor elő lehet szedni parlamenti felszólalásait, konferencia-előadásait. De nyilatkozott. Telefonon. Többek között azt mondta, hogy a Svédországban tizenöt évvel ezelőtt kitalált és bevezetett – innen a svéd modell elnevezés –, ott jól működő, néhány ország által már átvett úgynevezett eszmei járulékkal meghatározottá építené át nyugdíjrendszerünk első pillérét, melyet állami és társadalombiztosítási nyugdíjrendszernek is szokás mondani. Rögtön pontosítanunk kell: névleges egyéni számlás rendszerről beszélt, mert ez a laikusok számára könnyebben megérthető, mint az angol szakkifejezés (notional defined contribution, NDC) szakszerű fordítása. Ezzel Varga két dolgot mondott. Az egyik, hogy a Fidesz további tőkésítést nem tervez – erre utal a notional –, vagyis nem zsugorítaná az első pillért és nem növelné a második pillért (a járulékok további részeinek a Nyugdíj-biztosítási Alap helyett a nyugdíjpénztárakba irányításával). Pedig a nyugdíjpénztárakat működtető és ebből – teljesítménytől függetlenül – igen tisztes hasznot húzó pénzügyi intézmények, illetve tulajdonosaik hő vágya, még ha ezzel nem is a nyilvánosság előtt szoktak előrukkolni. E vágynak egyébként a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal (NYIKA) 2009. november 26-án elfogadott, 452 oldalas záródokumentumában szereplő öt „hivatalos” nyugdíjrendszer-paradigma egyike eleget is tesz. (A hatodik „nem hivatalos”, mellékletben szerepel, szerzője e sorok írója.)

A másik az, hogy a jelenleg járadékkal meghatározott (defined benefit, DB) rendszert járulékkal meghatározottá (defined contribution, DC) építené át. Ez számos okból lenne előnyös. Ezzel a nyugdíjrendszer átláthatóvá, működése könnyen megérthetővé válna. Az átépítés a nyugdíjrendszerbe automatizmusok beépítését jelenti, melyeknek köszönhetően elsimítódnának, egyenletessé válnak a változások. A DB-rendszerek változásairól – automatizmus híján – a működési szabályokat meghatározó politika dönt, s ez nem megy, nem is mehet „rángatózás” nélkül. S időnként nagyon nagyot ránt: gondoljunk például a nyugdíj-megállapítási szabályok 2008. évi változására, amely miatt 2007-ben tömeges volt a nyugdíjba menekülés, csak a rendőrségtől ebben az egy évben mintegy háromezren mentek nyugdíjba – ami felért egy szervezeti katasztrófával –, mert a következő évtől jóval kedvezőtlenebb feltételekkel mehettek volna. Vagy arra, hogy a nyugdíjkorhatár Bajnai-kormány által elfogadtatott 62 évről 65 évre történő emelése rendkívül gyorsan lezajlik: az 1951-ben és ezt megelőzően születettek a betöltött 62. életévükben, az 1957-ben és ezt követően születettek már csak a betöltött 65. életévükben mehetnek nyugdíjba, az egyes születési években féléves az ugrás.

E tempó miatt jelentős foglalkoztatási feszültségek várhatók az egyes évjáratok munkapiaci összetorlódása miatt. Ezt elkerülendő számos, általunk okkal irigyelt országban évi csupán 1-2-3 hónappal emelik a nyugdíjkorhatárt, azt évtizedekre elhúzva. A Gyurcsány-kormány terveiben is lassabb átmenet szerepelt.

És végül: a járulékkal meghatározott (DC) nyugdíjrendszerek kevésbé használhatók a nyugdíjasok szavazatainak megvásárlására, mint a járadékkal meghatározott (DB) nyugdíjrendszerek. Ott nem lehet 13. és 14. havi nyugdíjat ígérni (vagy csak nyugdíjrendszeren kívüli forrásból).

Varga azonban ennél többet is mondott: „A Fidesznek az az álláspontja, hogy a nyugdíjakat hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához, életképességéhez, és abból fizessük a nyugdíjat, amit erre a célra félretettünk”. Majd példálózásba fog: „Most mi történik? Évente 500 milliárd forintot teszünk át a nyugdíjkasszába adófizetői pénzekből vagy külföldi hitelekből”, ami – szerinte – visszás, megszüntetendő gyakorlat, befejezésül pedig ismét azt hangsúlyozza, hogy „szorosabb kapcsolatot kell teremteni a gazdaság állapota és a nyugdíjak között”.

A Fidesz legszűkebb vezetéséhez tartozó Varga súlyos politikai hibát követett el. Az általa említett 500 milliárdból – valójában majdnem 600 milliárd forintról van szó – a 2010. évi költségvetésben 372,4 milliárd forintot (pontosan 372 380 millió forintot) hivatott pótolni a második pillér miatt az első pillérből kiesett járulék („Magánnyugdíj-pénztári tagdíjfizetés miatti járulékkiesés ára költségvetési támogatás”). E pótlás a második pillért létrehozó 1997. évi nyugdíjreform során megkötött és mindeddig megtartott politikai gentlemen’s agreement, úriemberek (és úrinők) hallgatólagos, adott szóra épülő, jogszabályba nem foglalt megállapodása.

Ha azt mondjuk, hogy nyugdíjrendszerünk felosztó-kirovó, mely úgy működik, hogy a befolyó járulékokból fizetik a nyugdíjakat, akkor végtelenül inkorrekt egy olyan „reform”, mely a járulékok egy részét az újonnan létrehozott tőkefedezeti nyugdíjrendszerbe irányítja, majd a nyugdíjasoknak azt mondja, hogy a csökkent járulékbevétel miatt a nyugdíjakat is csökkenteni kell. Mert végül is erről van szó. Az, hogy e gentlemen’s agreement felrúgandó, nyíltan még senki nem mondta ki, csak vájt füllel érthető célzások hangzottak el. (Hogy kik szájából és milyen érdekek képviseletében, az könnyen kitalálható.)

2007 tavaszán, nem sokkal működésének megkezdése után a NYIKA zárt nyilvánossága elé azonban került olyan, a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) készült anyag, mely éppen ezt ajánlotta (Orbán Gábor–Palotai Dániel: A nyugdíjhiány és az államadósság értelmezése). A NYIKA tagjai megrökönyödéssel hallgatták a szerzők érvelését és azt egységesen elutasították.

Érdemes részleteiben is vizsgálni a központi költségvetés Nyugdíj-biztosítási Alaphoz (NYA) történő, majdnem 600 milliárdos hozzájárulását. A 2010. évi költségvetésben 222,6 milliárd forint nem a második pillér miatti kiesést pótolja. Ebből 20,9 milliárd forint a gyesben, gyetben és rehabilitációs járadékban részesülők utáni központi költségvetési térítés és 3,8 milliárd forint a „korkedvezmény-biztosítási járulék címén átvett pénzeszköz”. A fennmaradó 197,9 milliárd forint a központi költségvetés tervezett hozzájárulása. Ezen összeg egy része a foglalkoztatáspolitikai célú járulékkedvezmények pótlásának is betudható – ez miért is a nyugdíjasokat terhelné? –, de erről nem ejt szót a költségvetés, pedig akár néhány tízmilliárdról is szó lehet, ráadásul kormány és ellenzék is a kiterjesztését ígéri. A közel kétszázmilliárd adófizetői hozzájárulás 7,7 százaléka a nyugellátások 2900 milliárdnál hajszállal nagyobbra várt összkiadásának. Ennyi a valóban „kívülről jött” pénz.

A Fidesznél már tradíció, hogy kétbalkezesen nyúl a nyugdíjügyekhez. 1998-ban az Orbán-kormány programja azt ígérte, hogy a kormány megőrzi a nyugdíjak reálértékét, amit annál is könnyebben megígérhetett, mert akkoriban nőtt a gazdaság, nőttek a reálbérek, az előző évben törvénybe foglalt indexálási szabály (rövid átmenet után svájci indexálás, mely a nettó bérnövekedés felével növelte a nyugdíjakat) pedig biztosította a nyugdíjak reálértékének növekedését.

A reálértékőrzés ígérete akkor üres volt ugyan, de tartalommal lehetett volna megtölteni olyanformán, hogy „akkor is megőrizzük a nyugdíjak reálértékét, ha rosszabb időkben a ma hatályos szabályok szerint csökkenteni kellene”, de ezt nem foglalták törvénybe. A magyarázat alighanem Orbán Viktor összefolyt emlékeiben rejlett, akitől a Bokros-csomag idején az országot jártában azt kérték a nyugdíjasok, „arra tegyek ígéretet, hogy a nyugdíjak nem fognak veszíteni vásárlóértékükből”. (Kossuth Rádió, Vasárnapi újság, 2001. május 20.)

Orbán később úgy emlékezett, hogy ezt 1998 tavaszán, a választási kampány időszakában kérték tőle. Rosszul emlékezett. Ami néhány évvel azelőtt a nyugdíjasok hő vágya volt, azon túllépett az idő. De végzetesnek az 1999. évi nyugdíjemelés ügye bizonyult, mely talán a legfőbb oka volt, hogy a Fidesz elvesztette a 2002. évi választásokat. A hatályos törvény szerint 18,4 százalékkal kellett volna emelnie a nyugdíjakat, de csak 14,2 százalékkal emelte – igaz, az ekkor elvett 4,2 százalékot (ami 36-38 milliárdot jelentett, és nem a közkézen forgó 52 milliárdot) a nyugdíjasok 2001-ben és 2002-ben a 3-3 százalékos pluszemeléssel bőven visszakapták.

Az egyszeri, mindenkit egyformán megillető MSZP-s, 19 ezer forintos „kárpótlás” és a 13. havi nyugdíj bevezetése bizonyult nyerőnek, bizonyítva azt, hogy magyar politikai pakliban a nyugdíjas a dzsóker. A szocialisták nagyon ügyesek voltak: távol áll tőlük a valódi „kárpótlás”. Mert ha az valódi, akkor a kisnyugdíjasoknak vissza kellett volna fizetniük nyugdíjuk egy részét, míg a nagynyugdíjasok kezét jelentős(ebb) summa ütheti, amivel aligha lehetett volna eredményesen kampányolni (a kisnyugdíjasok, nem meglepően, lényegesen többen vannak a nagynyugdíjasoknál). A nyugdíjat ugyanis, rendhagyóan, abban az évben sávosan emelték, 11,0 és 25,5 százalék között, legnagyobb mértékben – jóval a hatályos törvényben előírt mérték fölött – a legkisebbeket.

A történtek csupán 1997 őszéig nyúltak vissza, mikor is a Horn-kormány a jövőre vonatkozóan törvényben rögzítette a nyugdíjindexálás szabályait (arról addig eseti döntések születtek). A szabály a svájci indexálás lett, de csak 2001-től. 1998–2000 az átmenet évei voltak a svájcinál kedvezőbb indexálással. Ezt Horn Gyula miniszterelnök erőltette a törvénybe, tekintettel a közelgő választásokra, a nyugdíjasok szavazatát megszerzendő. Medgyessy Péter pénzügyminiszter (2002–2004 között miniszterelnök) később egy interjúban elmondta, hogy három hónapig ellenállt a nyugdíjjal kapcsolatban elhangzott ígéreteknek, „melyben végül is alulmaradtam, szerencsére azt a ’99-re vonatkozó ígéretsort a jelenlegi kormány már nem teljesítette”. Arra a riporteri kérdésre, hogy ebben igazat ad-e az Orbán-kormánynak, azt válaszolta: „Nem szégyellem, időnként – bizonyos dolgokban – igazat adok nekik. Én valószínűleg másképp csináltam volna, de a dolog érdemi részével, tudniillik azzal, hogy az gazdaságilag túlzó ígéret volt, magam is egyetértek” (Rádai Eszter: Pénzügyminiszterek reggelire, Beszélő/Helikon, Budapest, 2001). Mondta mindezt az az ember, aki nem sokkal később a miniszterelnöki bársonyszék megszerzéséért szemrebbenés nélkül vállalt többszörösen túlzó ígéreteket.

Az Orbán-kormány lépéseit azonban nem a magánszférába visszavonult Medgyessy befolyásolta, hanem Surányi György, az MNB elnöke, a balliberális értelmiség kultikus alakja. 1998 nyarán Surányi György és László Csaba – aki a Medgyessy-kormány első pénzügyminisztere lett – arról győzte meg Járai Zsigmond pénzügyminisztert és politikai államtitkárát, Varga Mihályt, ők pedig Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy nem szabad teljesíteni a Horn-kormány ígéretét. Azzal érveltek, hogy az 1999. évi egyensúlyi célok nem teljesíthetők, mert ha az átlagkeresetek és a nyugdíjak növekedése meghaladná a 13-14 százalékot, az nem csupán az „egy számjegyű inflációs cél elérését veszélyeztetheti, hanem a fogyasztás magas importhányada miatt a külső egyensúly alakulása szempontjából is kedvezőtlen lenne”. Konkrétan is megmondta, mit akar: „ez a béreknél 2-3, a nyugdíjaknál 3-4 százalékos reálnövekedést jelent” – utóbbi végül is 4,2 százalék lett. (Az idézetek forrása az MNB által készített, Tájékoztató az Országgyűlés részére az 1999. évi monetáris politikai irányelvekről című dokumentum.)

A történtek akár úgy is értelmezhetők, hogy az Orbán-kormányt már kormányzása legelején csapdába csalták, aminek következtében elvesztette a következő választásokat. Mindenesetre feltűnő, hogy a jegybank egyetlen korábbi és későbbi monetáris politikai irányelvében nem szól külön a nyugdíjakról, csak éppen az 1999. év kapcsán. Surányi György és László Csaba pedig se a színfalak előtt, se amögött semmit nem tett, hogy visszafogottságra intse a hozzájuk oly közel álló ellenzéki SZDSZ-t és MSZP-t. És arról most ne essék szó, hogy mennyire volt szakszerű és megalapozott a jegybank gondolatmenete. Úgy gondolom, hogy nem volt az. A jegybank kötelessége persze az infláció és a külső egyensúly alakulásáért aggódni, de piacgazdaságban szinte kizárt, hogy lakossági jövedelemoldalról infláció fenyegessen (tervgazdaságban annál inkább, ott hiányban csapódott le). A növekvő import által veszélyeztetett külső egyensúlyt pedig más eszközzel is lehet védeni. Erre azonban Surányi Györgytől nem hangzott el javaslat.

A 2002. évi választási kampányban az MSZP ígéretözöne („több pénzt az embereknek”), benne a minden nyugdíjast megillető egyszeri 19 ezer forint és a 13. havi nyugdíj bevezetése eldöntötte a választást. A 2002-ben többnyire „reményígéretekkel” és vonzó jövőképpel operáló Fideszt sokkolta a felismerés, hogy a magyar társadalom mélyszerkezetében négyéves kormányzása alatt nem tudott változást elérni, az ott lakozó „kádári kisember”, a kádári szocializmus évtizedeinek kreatúrája továbbra is a szocialisták társadalmi befolyásának sziklaszilárd alapja, megváltoztatására semmi remény.

A Fidesz csak úgy juthat még egyszer a kormányzás közelébe, ha mindent eltanul az MSZP-től. Ez lett a következő hétéves Fidesz-politizálás vörösfonala. Ebből lett a 2006. évi választások idején 14. havi nyugdíj, de ez vajmi kevésnek bizonyult a Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány négyévnyi bacchanáliájához, a nyugdíjkorrekciós program látványos, de nem túl sokba kerülő újabb osztogatásához, valamint az Európai Unió beözönlő – az országot Kánaánná változtató – ezer milliárdjainak felfestett képzetéhez.

Már Gyurcsány Ferenc megérezte, hogy a kádári kisember elöregszik, meg a szelek is máshonnan kezdenek fújni, a szocialisták nem építhetik rá a jövőjüket. Új eszmei alapokat, új tömegbázist kell keresni. A svéd nyugdíjmodell azért veszélyes számukra, mert gátját jelentené a kádári kisember manipulálásának. A svéd nyugdíjmodell nagyon is jó kiindulópont és vitaalap – pontosan érzi ezt a média nagyobb része. A szocialista kampánynak döntően a saját médiája ad helyet: a Népszava, az ATV, a Stop.hu. Ellenben a HVG, a Hirszerzo.hu, a Portfolio.hu, sőt még a Népszabadság is azon sajnálkozik inkább, hogy a racionális vita ellehetetlenült.

A Figyelő címlapsztorija után támadásba lendült az MSZP-kampánygépezet, és azzal vádolta a Fideszt, hogy a svéd modell bevezetése maga volna a „nyugdíjkatasztrófa”, mert a „Fidesz drasztikus nyugdíjcsökkentésre készül”. A Fidesz „megszüntetné a most megerősített nyugdíjrendszert” – hogy mi ez a megerősítés, arról még lesz szó –, aminek következtében „a nyugdíjkorhatár akár 70 évre is emelkedhetne, az átlagnyugdíj az új nyugdíjasok számára 83 ezer forintról 70 ezerre (16 százalékkal) csökkenne, és jelentősen csökkenne az évenkénti emelés mértéke is”. Ez olvasható az MSZP 2010. január 15-én a Népszabadságban megjelent politikai hirdetésében.

A párt nyilatkozó politikusai, kivétel nélkül nagyágyúk – Keller László volt államtitkár, Korózs Lajos államtitkár, Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje, Kiss Péter és Molnár Csaba miniszterek, Lendvay Ildikó pártelnök –, ennél többet mondtak, de tudásuk forrása nem volt több annál, mint amit a Figyelő a nyugdíjkerekasztal záródokumentumából kiollózott. Eszerint az ott leírt NDC-modell a többi nyugdíjparadigmához képest „jelentősen, 10-20 százalékkal alacsonyabb relatív nyugdíjat nyújt”, s „egy minimális nyugdíjszint elérése előtt 70 éves korig nem engedi nyugdíjba az aktívakat”.

Tehát nincs szó 70 éves nyugdíjkorhatárról, viszont van szó 70 éves kortól garantált nyugdíjminimumról. És nincs szó arról sem, hogy a relatív nyugdíjszintcsökkenés egyik oka, hogy nincs szolgálatiidő-követelmény, és a nyugdíj-megtakarítás örökölhető, vagyis a 20 év szolgálati időt nem teljesítők és a nyugdíjba menetel előtt elhaltak befizetései nem a többiek nyugdíját gyarapítják.

A szocialisták figyelme valamiképp azonban elsiklott a Figyelő modell-leírása felett. Abban ilyenek szerepelnek: „A kapocs a járulékok és a majdani nyugdíjak között a mainál lényegesen szorosabb és átláthatóbb. Több járulék után arányosan több nyugdíj is jár, és ezt mindenki a saját egyéni számláján nyomon tudja követni. A nyugdíjat a járulék mértéke is (és nem csak annak alapja) befolyásolja, az egyéni számlán a járuléktömeget tartják nyilván. Biztosításmatematikailag a legigazságosabb rendszer, amely arra ösztönöz, hogy minél magasabb (legálisan kimutatott) fizetéssel és minél hosszabb ideig maradjon mindenki a munkaerőpiacon”.

Kérdés, hogy ha ennyi szépet és jót hallhatunk a svéd modellről, akkor az mégis miképp lehet „nyugdíjkatasztrófa” oka. Hát úgy, hogy a Fidesz elvenné a nyugdíjalaptól azt a 600 milliárdot, amivel az állam a járulékbevételeket kiegészíti. Mint volt róla szó, a tényleges állami kiegészítés ennek csupán a harmada. Kétségtelen azonban, hogy Varga Mihály alelnök úr pontatlanul fogalmazott. Szolgáljon számára tanulságul, hogy ilyen kényes kérdésben telefonon nem tanácsos nyilatkozni, viszont tanácsos maga mellett olyan szakértőket tartania, akik képesek megóvni az ilyen és hasonló malőröktől. Akik fejből tudják, hogy miből is áll az a 600 milliárd.

Nézzük, hogy milyen szerepet szánnak a szocialisták az első pillér állami támogatásának! Erről a 2010. évi költségvetés háttéranyagaitól kaphatunk információt. (Lásd a mellékelt ábrát!)

Eszerint 2010-ben a nyugdíjalap járulékbevételeinek és nyugdíjkiadásainak különbsége meghaladja a GDP két százalékát. E hiányba csupán a tényleges állami kiegészítés és a második pillér miatti pótlást számítják be (570,2 milliárd forint), viszont a járulékbevételekhez számítják a gyermekneveléshez kapcsolódó támogatásokat (20,9 milliárd forint), a korkedvezmény-biztosítási járulékot (3,8 milliárd forint) és néhány egészen kis tételt. A 2010. évi hiány 544 milliárd forint. Ez több mint a GDP két százaléka. Nos, mint az ábrán látható, a 2030-as évek legelejére a hiány a GDP 0,5 százaléka alá csökken, mivel azonban a nyugdíjak 2013-tól adóznak, az adó levonása után megközelítik a nullát.

A nyugdíjak adózása kapcsán kell megemlíteni a média viselkedésére oly jellemző történetet. A Népszabadság január 15-i száma hírül adta, hogy Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető és miniszterelnök-jelölt kérésére „Bajnai Gordon összehívta az Idősügyi Tanácsot”. A cikk alcíme az: A Kereszténydemokrata Néppárt tervezete adókötelessé tenné a nyugdíjat? A cikkben szó esik a nevezett párt által – Mészáros József, az országos nyugdíjbiztosító volt főigazgatója vezetésével – kidolgozott, az Országgyűlésnek benyújtott, de a többség által napirendre venni nem engedett nyugdíjreform-tervezetről. A cikk alcímét a cikk tartalma annyiban indokolja, hogy szerepel benne a következő mondat: „E tervezetben az is szerepel, a nyugdíjak 2013-tól adókötelesek lennének”.

Nos azt, hogy a nyugdíjak 2013-tól adókötelesek, még 1997-ben, a Horn-kormány alatt a nyugdíjreform keretében foglalták törvénybe. A lap olvasója erről persze mit se tud, de milyen hasznos, ha ökölbe szorul a keze, hogy az ellenzéknek a 10-20 százalékkal kisebb nyugdíj és a 70 éves nyugdíjkorhatár sem elég, a nyugdíjat még meg is adóztatná. Sem az ábrából, sem a 2010. évi költségvetés mellékleteiből sajnálatosan nem derül ki, hogy 2010 után mekkora bevétel esik ki a második pillér miatt az első pillérből, melyet a költségvetésnek pótolnia kell, s mekkora a ténylegesen „kívülről jött” pénz. Pedig ez a folyamat még hosszú évtizedekig tart. Az csak sejthető, hogy mintegy fél évtized alatt eltűnik a „kívülről jött” pénz, majd a második pillér miatt az elsőből kieső járulékbevételt egyre kisebb arányban pótolja a költségvetés.

2013-ig azért tudható – eddig áll e sorok írója rendelkezésére az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság becslése (átadásáért a magát megnevezni nem kívánó köztisztviselőnek itt mondok köszönetet). Eszerint a második pillér miatt az első pillérből kieső járulékbevétel pótlásához 2011-ben 392 milliárd forint, 2012-ben 415 milliárd forint, 2013-ban 440 milliárd forint költségvetési forrás kell. Ezen években a nyugdíjalap hiánya – ez szerepel a 2010. évi költségvetés mellékletében – 2011-ben 579 milliárd forint, 2012-ben 562 milliárd forint, 2013-ben 583 milliárd forint. Ebből kiszámítható a nyugdíjalap tényleges költségvetési támogatása: 2011-ben 187 milliárd forint, 2012-ben 147 milliárd forint, 2013-ban 143 milliárd forint. Ezek nominális értékek, a reálértékek zuhanása még meredekebb, miközben az infláció és a remélhetőleg növekedésnek induló gazdaság miatt egyre nagyobb lesz a vetítési alapul szolgáló (nominális) GDP.

A jegybank és mások óhaja a valósággá válás felé halad. A 2010-es évek közepén-harmadik negyedében eltűnik a költségvetés tényleges állami támogatása, majd kezdetét veszi az 1997. évi gentlemen’s agreement felrúgása. A költségvetés egyre kisebb arányban pótolja a nyugdíjalap második pillér miatti hiányát. Az MSZP azzal vádolja a Fideszt, hogy eltüntetné a nyugdíjalap külső forrásait. Pontosan ez szerepel a 2010. évi költségvetésben.

Németh György
A szerző szociológus, közgazdász

gogo boly 2010.01.25. 21:12:51

Kackac!! vagy HAHA!A Sved- modell. Kinek a pogarnak v. a politikai Partoknak????!!!!!!!!!! A Svedek felüröl kezdtek ,Magyar-honban forditva /nyaldaseggemorditva!/alluru akarjak /MSZP,FIDESZ; KDMP,mdf,stb többi HUJE KOCSOG. Puszi Nektek!

Cradle 2010.01.25. 21:58:01

Svéd modell biztos jó lesz. Akárcsak a svéd adórendszer amit bevezettek a rendszerváltozás után, hogy kapnák be.
Most beszéltem egy svéd barátommal azt mondja hogy szerinte nagyon szar az a nyugdíj rendszer ami náluk van.

is 2010.01.25. 22:24:55

@5.Géza: bocs, ismered a link fogalmát? meg a netikettet?

is 2010.01.25. 22:26:11

@Cradle: a többi meg nem jön ki. átalakítva szocializmusról:

az elfogadható nyudíjrendszer nem működik. a működő nyugdíjrendszer nem elfogadható.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.26. 08:07:54

@Guido: Te is egyszerű lélek lehetsz. Nekem anyukám 55 éves kora után szerezte meg a 2. diplomáját. Te hogy állsz? Aztán gondolkozz el ki a debil...

gazoló 2010.01.26. 08:10:45

40éves,200ezres,nyögdíjjal megszórt katonatiszt,rendőr,stb.(jelenleg biztonságiőr)miatt dolgozzunk 70 éves korunkig...muszáj nekik és a "rokkantak"valamiből kiróni...52 évesen mindig,volt munkaviszonyom,táppénzen soha nem voltam...nem is remélek e.ü ellátást bár dolgoztam 10 évet e.ügyben is,majd orbánviktor vagy a szocik eldöntik...meg a "szegin" idetelepült "eredeiek" és az ő szüleik.
svéd modell:dögölj meg magyar majd mi elkúrjuk a zsét...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.26. 08:39:23

@gazoló:
És a 900 olimpiai nyugdíjas.
A földön nincs ilyen ország még egy, ahol a csúcsteljesítményre képes, népszerű és világhíres celeb sprortolókat kiveszik a munkából, nyugdíjazzák és hazaküldik.
Alapíthatnának sportiskolát, lehetnének politikusok, médiasztárok, üzleti életben képviselők, de nem.....fizessünk nekik nyugdíjat, mert annyira tehetetlenek, hogy éhenhalnának a tudásukkal együtt.

gazoló 2010.01.26. 10:01:17

válság van kedves politikaielit...???
parlament felére,azonnal...önkormik felére azonnal!!!
cigányok dolgozni erdőtültetni stb.,no segély,kajajegy...vagyonadó,vállalkozóknak szigorúan a körmükrenézni,rokkantak felülvisgálata,nyugdíjak maximalizálása,kisebbek korrigálása,...magán e.ü.máv.bkv.volánok,oktatásbiznisztelenítése-bokrost nekik,egyházaknak csak karitatívés műemlékidolgokra pénz adása,többit a hívek dobják össze...kedves szocik nemkell mindig kompenzálni...a fidesznekmegnyalniazegyházakat...multiknak változatlan feltételeket,had jöjjenekcsakide,nemkellmindigkeresztbetenni...lenne itt nyugdíjravaló is ezekből.. egy "józanparaszt" magyarturista...
süti beállítások módosítása