HTML

Senki meg nem mondja

Minden ami az agyamat irritálja.

Friss topikok

  • laci0011: @Kara Kum: Rosszul látod a helyzetet,ellenzékben szabad gondolkodni,kormányon szolgálni kell a gaz... (2011.11.26. 21:36) Kis magyar (adó)matek
  • laci0011: A rendszerváltók elsőre tökéletes demokráciát alkottak,csak rólunk feledkeztek el nagyon,annyira f... (2011.11.26. 21:29) Krízis
  • pj02: "el tudja képzelni hogy Szlovákia szó nélkül fogja hagyni, hogy a szlovák autók tömegét elkezdik m... (2011.05.26. 10:04) Rogán öngólja
  • Müller őrmester: Véleményem szerint, az lett volna a jó megoldás, ha az önkéntes nyugdíjpénztárakat hagyták volna c... (2010.12.05. 10:57) Visszalépjek, vagy maradjak magánnyugdíj pénztár tag
  • Jurganov: nyilván nem :) a fidesz ua mint az mszp (2010.04.20. 07:29) Nem hiszek a győztes Fidesznek

Linkblog

A demokrácia alkonya

2009.09.28. 13:44 anti_troll (törölt)

A magyarországi jelen ismeretében, arra a kérdésre keresem a választ, hogy jelenleg hány demokratikus, a szó igazi, eredeti értelmében vett demokratikus ország van jelenleg a világon?

 Először is definiálni szeretném a fogalmat:
 
A demokrácia egy görög eredetű szó, eredetileg többséget jelent. Arról szól tehát a történet, hogy a többség akarata az uralkodó.
Az újkori forradalmak, valamint az USA születése hozzátette ehhez azokat a jogokat, melyek értelmezésünkben, manapság már elválaszthatatlanul hozzá tartoznak egy demokratikus berendezkedésnek.
A teljesség igénye nélkül: szólás, vélemény, mozgás, gyülekezési és vallásszabadság stb.
 
Demokratikus országnak tehát azt tekinthetjük, ahol
- meghatározott időnként választásokat tartanak, ahol mindenki szavazhat, és mindenki választható
- az alkotmány garantálja a polgároknak az egyén szabadságjogait, lásd feljebb.
 
(Zárójelben jegyzem meg, hogy semmiképpen sem tekinthető demokratikusnak egy állam, mely bárminemű erőszakot alkalmaz más ország, állam, vagy annak polgára ellen)
 
 
Az alapfogalmak ilyetén egyszerű felvázolása alapján, tegyük fel a kérdést, még egyszer:
 
Demokratikusnak nevezgető e,
 
Az USA, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína, vagy Magyarország?
 
Demokratikus szervezet az EU? Lehet e az, amikor nem tudja, és ami a legszomorúbb, esze ágában sincs garantálni egyes polgárainak az egyéni szabadságjogait (pl anyanyelv használat, kisebbségi jogok)?
 
Sokan, sok fórumon fejezik ki aggodalmukat a magyar történések kapcsán. Ha megpróbáljuk megérteni a nagyvilágban történő folyamatokat, ha elfogadjuk a nehezen elfogadhatót, miszerint semmi sem az, aminek látszik, az a következtetés vonható le, hogy kicsiny országunk csak egy világtrendet követ, a maga megszokott, túlságosan vehemens módján.
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://senkinemmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr881412723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jurganov 2009.09.29. 00:59:38

ez egy érdekes kérdés. szerintem a demokrácia mint olyan nem létezik, sőt talán sosem létezett. minden rendszert olyanok irányítanak katonai hatalom segítségével akiknek ez akár születés jogán, akár pénz jogán megadatott. a demokráciában is olyan emberek irányítják az országokat akik a saját érdeküket nézik főként. a népuralom, a szavazás meg nem más mint parasztvakítás hiszen lehet egyest és lehet kettest választani, de kívülálló nem kerülhet a rendszerbe. az eu pedig nem demokratikus szervezet hanem egy hatalmas cég, ami azért jött létre, hogy "törvényesen" elvegye amit másként csak háborúval tudna.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.09.29. 06:47:59

Hát igen, nagyon jól látod,csak sajnos a legtöbb ember azt hiszi hogy az USA űber frankó, az EU meg a legjobb barátunk....

Jurganov 2009.10.03. 13:58:54

kéne sűrűbben publikálnod.
süti beállítások módosítása